Knivloven virker ikke efter intentionen

15. september 2009

En plettet straffeattest og 7 dage i spjældet. Det risikerer en lystfisker, der havde glemt sin fiskekniv i bilen. En tankpasser, der havde glemt to små hobbyknive i sin bil er allerede blevet dømt. Peter Søbygge, der kørte rundt med et multifunktionsværktøj med målebånd, skruenøgle, kniv og tang i handskerummet, har allerede afsonet en dom på en uge.

Pædagogmedhjælper har mistet sit arbejde


Sidstnævnte fik en dom d. 11. marts i år efter at politiet havde fundet et multifunktionsværktøj i hans bil.
I byretten finder dommeren og de to domsmænd, Peter Søbygge skyldig i overtrædelse af våbenloven. De afviser, at Peter Søbygges brug af multifunktionsværktøjet i jobbet som pædagogmedhjælper, kan betragtes som et anderkendelsesværdigt formål og dermed fritage ham for straf.
Våbenloven gør det kun muligt at frikende en person, der er i besiddelse af en kniv, hvis vedkommende er på vej direkte til eller fra f.eks. arbejde og skal bruge kniven netop den dag.

Byretten gav kun en bøde


Byretten mener dog, at det er en formildende omstændighed, at Peter Søbygge jævnligt bruger målebåndet, tangen og andre redskaber i multifunktionsværktøjet på sit arbejde. Derfor beslutter retten at afvige fra hovedreglen om 7 dages fængsel og i stedet give Peter Søbygge en bøde på 3000 kr. for at have redskabet liggende i handskerummet.

Arbejdsløs med plettet straffeattest


Men sagen blev anket til Landsretten og selvom Landsretten ligeledes lægger til grund, at Peter Søbygge jævnligt bruger værktøjet i sit arbejde, så sætter den byretten på plads, og understreger, at uanset at det er rigtigt, så giver det ikke grundlag for at afvige fra hovedreglen om 7 dages fængsel.
Derfor har Peter Søbygge nu været 7 dage i fængsel, har fået en plettet straffeattest og han har efterfølgende mistet sit arbejde som pædagogmedhjælper.

Politikerne satsede på politiets dømmekraft


De tre knivsager fik i sidste uge Dansk Folkepartis Peter Skaarup til at udtale, at det slet ikke var Folketingets mening, at den nye minimumsstraf for ulovlig våbenbesiddelse, skulle ramme mennesker, der bruger kniv i forbindelse med deres arbejde og har glemt den i deres bil.
Justitsminister Brian Mikkelsen har ligeledes udtalt forståelse for, at de seneste knivdomme sætter sindene i kog.
Går man tilbage og ser på, hvad Folketingets politikere ville med den nye minimumsstraf for ulovligt at besidde en kniv, så viser det sig, at de netop håbede, at den lov de vedtog, aldrig i praksis ville ramme f.eks. en lystfisker, der har glemt sin fiskekniv i bilen.
Men de satte deres lid til, at politiet ville se gennem fingre med den slags og pålagde så samtidig domstolene som altovervejende hovedregel altid at give syv dage bag tremmer, til de mennesker, betjentene rent faktisk vælger at slæbe med og hive i retten.

Kilde: Jesper Tynell - www.dr.dk/P1/orientering 

Aktuelt

 1. MidtAdvokaterne A/S søger advokatfuldmægtig til tiltrædelse snarest

  Vi søger en dygtig advokatfuldmægtig, som har et højt fagligt niveau med et ønske om fortsat faglig udvikling.  Både nyuddannede - også fra den kom
  Læs mere…
 2. Ankede til Landsretten og beholdt sit kørekort

  Vestre Landsret har netop behandlet en anke af en dom afsagt af Retten i Randers. Sagen drejede sig om en hastighedsovertrædelse i et område med mid
  Læs mere…
 3. Advokat Loa Nedergaard Olsen autoriseret som bobestyrer

  Justitsministeriet har autoriseret advokat Loa Nedergaard Olsen til som bobestyrer at forestå behandling af dødsboer. En bobestyrer tager sig af det
  Læs mere…
 4. Ny retspraksis

  Af advokat Jakob Fastrup, MidtAdvokaterne A/S, Ikast. Frifundet for at køre for stærkt En spritny afgørelse fra Retten i Århus viser, at der i alle
  Læs mere…
 5. Nyt lovforslag vedtaget vedrørende sygedagpenge

  Folketinget har hastebehandlet et nyt lovforslag vedrørende sygedagpenge, som er blevet vedtaget i dag den 17. marts 2020. Lovforslaget omfatter både
  Læs mere…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18