Nye regler om knive

1. juli 2016

Fra i dag er der ikke længere et forbud mod énhåndsbetjente foldeknive. Det betyder at alle foldeknive lovligt kan ejes uden tilladelse fra politiet og, at enhver usikkerhed om, hvilken kategori en konkret foldekniv ville være i, således er borte.

Man kan - som man også kunne efter de tidlgire regler - have lovlige foldeknive på offentlige steder i erhvervsøjemed, til brug ved jagt, lystfiskeri, sportsudøvelse eller et andet lignende anerkendelsesværdigt formål.

Til gengæld er der så også blevet indført nye regler for, hvor og hvornår man må have ”små Lommeknive” dvs. knive med en klinge på under 7 cm.

Disse var i den tidligere lov undtaget, og politiet havde dermed ikke mulighed for at fjerne små lommeknive fra personer, der bar dem og brugte dem til voldelige formål i nattelivet, ved større forsamlinger som sportskampe, demonstrationer og lignende.

Ændringen betyder, at små lommeknive fremover kun kan bæres lovligt i det offentlige rum, hvis der er et ”anerkendelsesværdigt formål” hermed.
Problemet er herefter at finde frem til, konkret hvad ”anerkendelsesværdigt formål” betyder?

Det er ikke samme afgrænsning, som for foldeknive, som beskrevet ovenfor – man har på den ene side ønsket, at give alle mulighed for at have en lille kniv med sig, men ønsker på den anden side at fjerne alle knive fra steder, hvor de ikke bør være.

Det være sig både i nattelivet og ved større forsamlinger af mennesker f.eks. en sportskamp eller lignende.

Det er i og for sig rigtigt fornuftigt, men til gengæld er det et problem, at det vil være en en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, om kniven er lovlig, en vurdering der vil blive lavet ud fra dels selve kniven og dens udformning (f.eks. om den er udformet som et egentligt stikvåben eller lignende) og dels ud fra hvem, der bærer kniven og dette skal så sammenholdes med det sted, tidspunkt og situation, den bliver båret på!

Det er vores vurdering, at der – i hvert fald indtil praksis omkring dette ligger fast – med den nye knivlov vil opstå akkurat lige så mange tvivlssituationer som der gjorde med den tidligere lov, og under alle omstændigheder kan det kun tilrådes, at man er yderst opmærksom på, hvor man har sin lommekniv med sig.

 

Aktuelt

 1. Advokat Loa Nedergaard Olsen autoriseret som bobestyrer

  Justitsministeriet har autoriseret advokat Loa Nedergaard Olsen til som bobestyrer at forestå behandling af dødsboer. En bobestyrer tager sig af det
  Læs mere…
 2. Ny retspraksis

  Af advokat Jakob Fastrup, MidtAdvokaterne A/S, Ikast. Frifundet for at køre for stærkt En spritny afgørelse fra Retten i Århus viser, at der i alle
  Læs mere…
 3. Nyt lovforslag vedtaget vedrørende sygedagpenge

  Folketinget har hastebehandlet et nyt lovforslag vedrørende sygedagpenge, som er blevet vedtaget i dag den 17. marts 2020. Lovforslaget omfatter både
  Læs mere…
 4. Nødberedskab ved Retten i Herning

  Danmarks Domstole har iværksat nødberedskab efter, at Statsministeren har hjemsendt alle offentlige medarbejdere. Det betyder, at i perioden fra den
  Læs mere…
 5. Testamenter

  Ligesom landets øvrige retter, holder Retten i Herning lukket frem til og med den 27. marts 2020 pga. corona-virus. Det betyder også, at det i denne
  Læs mere…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18